Što znači tišina u komunikaciji?

Velik broj mojih klijenata teško podnosi tišinu u komunikaciji, uglavnom je smatraju prijetećom i osjećaju nelagodu kada se pojavi, čak i strah da bi do nje moglo doći.

Što je to što im je u tišini nelagodno?

Kada nastane tišina imamo priliku okrenuti se prema sebi i promisliti što osjećamo, ali i mirnije sagledati odnos koji se odvija s drugom osobom. Tada mnogima krenu misli poput „Sigurno mu je dosadno.“, „Ja sam dosadan i nezanimljiv, nemam ni o čemu pričati.“, „Predugo šutimo, moram smisliti što reći.“, „Njemu se ne da biti ovdje.“ i slično.

Takve misli odražavaju negativnu sliku o sebi i nije čudno da su nelagodne. Tko god je sklon tišinu promatrati kao znak zastoja u komunikaciji, znak dosade ili znak vlastite neadekvatnosti u komunikaciji razumljivo je da želi izbjeći tišinu pod svaku cijenu.

Tišina ponekad jest znak zastoja u komunikaciji, no postoji još jedan pogled na tišinu prema kojemu ona pruža priliku za kvalitetniju komunikaciju i napredak odnosa.

Tišina u komunikaciji:

  • pruža priliku da razmislimo koji je naš stav vezano za predmet razgovora prije nego ga izreknemo
  • stvara prostor da u miru osluhnemo kako se osjećamo u ovom trenutku u razgovoru s tom osobom ili o toj temi te da prema tome odlučimo kako želimo usmjeriti daljnji tijek razgovora
  • pruža priliku da bolje primijetimo kako se osjeća naš sugovornik, daje vrijeme za opažanje neverbalnih znakova bez fokusa na verbalni sadržaj
  • omogućuje vrijeme za integraciju upravo doživljenog iskustva
  • može biti znak da nam je s nekime toliko ugodno da su riječi suvišne, tišina ponekad šalje poruku „dovoljno je da si tu“

Ako uspijete na ovaj način sagledati tišinu, shvatit ćete da ona „radi za vas“. Pomaže da svjesnije i prisutnije sudjelujemo u komunikaciji, da jasnije prepoznamo i svoje i potrebe sugovornika, da točnije prepoznamo svoje želje i osjećaje u tom trenutku te da se opustimo i uživamo što imamo priliku pored nekoga samo biti i postojati.

Kada nastupi tišina ne moramo se žuriti nešto reći, ponekad time možemo i uništiti divan trenutak, prekinuti prisnost ili omesti sugovornika u onome što se spremao reći. U situaciji kada netko skuplja hrabrosti za reći nam nešto, vrlo je vjerojatno da tišinu koristi kako bi se na to pripremio te ako budemo dovoljno strpljivi i ne prekinemo taj trenutak možda i čujemo nešto vrijedno što bismo propustili ako prekinemo ili ometemo tišinu.

 

Jesi li perfekcionist?

Preuzmi besplatan E-book i saznaj.

You have Successfully Subscribed!