Koji je tvoj ljubavni jezik?

Koliko ljubavnih jezika govoriš? Govorite li ti i tvoj partner/ica istim jezikom ljubavi?

Da bismo se s nekime razumjeli nužno je da govorimo istim jezikom. Tako je i u ljubavi. Na razne načine možemo „reći“ volim te, a druga osoba će to čuti ako razumije jezik kojim to govorimo. Isto tako, mi nećemo znati da nas netko voli ukoliko nam to govori na jeziku koji ne razumijemo. O čemu se točno radi i koji su to ljubavni jezici kojima možemo izjavljivati ljubav?

O ljubavnim jezicima govori više stručnjaka i autora, ovdje su prikazani ljubavni jezici onako
kako ih naziva bračni terapeut Andrew G. Marshall.

Osmišljavanje kvalitetno provedenog zajedničkog vremena
Osobe koje govore ovim jezikom ljubavi svome će partneru pokazivati ljubav tako što će se truditi što više svoga vremena odvojiti za zajedničko vrijeme, vrijeme s partnerom stavit će ispred vremena s prijateljima, ispred hobija ili posla, no isto će očekivati zauzvrat kao dokaz ljubavi. Ukoliko njihov partner previše vremena posvećuje poslu, prijateljima ili ostalim stvarima i događanjima, mogli bi se osjetiti nevoljenima te prigovoriti partneru kako su mu svi drugi važniji i kako nikada nema vremena za zajedničke aktivnosti, bilo to zajedničko putovanje, odmor, hobi ili samo zajedničko ležanje na kauču uz film.

Ukoliko tvoj partner govori ovim jezikom ljubav mu možeš izjaviti zajedničkim izlaskom, oslobađanjem svog rasporeda kako biste imali vrijeme za zajedničku večeru i odmor doma, šetnju, razgovor uz kavu ili čaj, putovanje ili zajednički odlazak na neko novo mjesto.

Brižljivo djelovanje
Osobe koje govore ovim jezikom ljubavi smatrat će da djela govore više od riječi. Ljubav će izjaviti tako što će partneru skuhati omiljeni ručak, donijeti čašu vode ili šalicu čaja kada je umoran, umjesto njega odraditi neki poslić, kupiti karte za predstavu koju partner želi pogledati iako nisu ljubitelj kazališta.

Ukoliko tvoj partner govori ovim ljubavnim jezikom, ljubav mu možeš iskazati tako što ćeš učiniti neko malo djelo kojim ćeš ga razveseliti ili mu pomoći, npr. oprati auto, popraviti računalo koje već neko vrijeme pokazuje da mu je potreban pregled, izraditi policu za knjige koje su mu važne, a nemaju svoje mjesto i slično. Takva djela imaju veće značenje ako ih inače ne činimo. Ako nemaš naviku svome partneru skuhati kavu onda će i takav mali čin imati veliki značaj i biti poruka ljubavi.

Nježni tjelesni dodir
Masaža, češkanje, maženje, usputni poljupci u prolazu, zagrljaji, držanje za ruke… sve su to načini na koje iskazuju ljubav oni kojima je nježni tjelesni dodir jezik ljubavi. Ukoliko partner zbog zauzetosti drugim stvarima odbije takav kontakt, osobe čiji je ovo ljubavni jezik mogu biti povrijeđene i osjećati da ih partner ne voli.

Ako tvoj partner govori ovim ljubavnim jezikom, ljubav mu možeš iskazati masažom leđa, stopala ili cijelog tijela, nježnim češkanjem po tijelu, iznenadnim zagrljajima, držanjem za ruku ili zagrljajem za vrijeme gledanja filma, draganjem po kosi, zajedničkom kupkom i slično.

Riječi pohvale
Osobe koje govore ovim ljubavnim jezikom iznimno vrednuju komplimente i ohrabrenja koja dobivaju od partnera. Važno im je da ih partner podržava i potiče u ostvarenju ciljeva te im daje priznanja za njihova postignuća. Oni također vole davati komplimente i vaše jednostavno „Hvala“ kao odgovor na kompliment koji vam upute dovoljan je izraz prihvaćanja i uzvraćanja ljubavi.

Kada partneru koji govori ovim ljubavnim jezikom želiš izraziti ljubavne ćeš pogriješiti ukoliko istakneš nešto u čemu je dobar, nešto što je uspješno učinio ili nešto zbog čega se ponosiš njime.

Davanje poklona
Osobe koje govore ovim ljubavnim jezikom vole partnera darivati kako skupocjenim tako isitnim poklonima kao što je čokoladica, zanimljiva kemijska ili ubrani cvijet. Može ih povrijediti ako odbijete njihov poklon.

Kako biste partneru koji govori ovim ljubavnim jezikom uzvratili ljubav važno je da prihvatite poklone i zahvalite, a ljubav možete iskazati darivanjem na isti način. Nije važna cijena ni veličina poklona nego poklon kao znak pažnje koji će partner razumjeti kao znak da ste mislili na njega i da vam je važan. To može biti i porukica skrivena u jakni, čokoladica krišom gurnuta u torbu ili džep, sitnica ostavljena u njegovom prostoru dok nije primijetio ili izravno darivanje.

Ukoliko ne govorite istim ljubavnim jezikom, moguće je da će svatko od vas vjerovati kako neprestano pruža ljubav, a nikako ne dobiva jednako zauzvrat. Zato je važno obratiti pažnju na partnerovo ponašanje i otkriti kojim jezikom izjavljuje ljubav jer to je jezik kojim će i razumjeti da ga volite.

Jesi li perfekcionist?

Preuzmi besplatan E-book i saznaj.

You have Successfully Subscribed!